Pilot experience at Norway

Arne Laudal, Norwegian military officer and resistance fighter executed by the Nazis in 1944

Arne Laudal, Norwegian military officer and resistance fighter executed by the Nazis in 1944

Norveški partner Stiftelsen Arkivet je ustanova, ki deluje v nekdanjih prostorih regionalne enote gestapa. Učenci 9. razreda (14 – 15 let) šole Havlimyra v Kristiansandu obravnavajo koncept zgodovinskega spomina na določene dogodke v 2. svetovni vojni, ki so na Norveškem še danes jabolko spora. Učenci bodo pri pouku preučevali zgodovinske podatke na takšen način, kot jih obravnavajo šolski učbeniki in vsebujejo ‘uradni podatki’. Nato bodo raziskali zgodovinske spomine. Metodologija bo vključevala predvsem družbene vede (zgodovino) pa tudi pouk norveškega in angleškega jezika.

Alt. text

“Hestmanden” – a ship of the Second World War Nortraship fleet, which is today a museum ship.

Učenci bodo v obdobju šest tednov vključeni v različne dejavnosti. Sredi marca se bodo poučili o zgodovini 2. svetovne vojne v tujini in na Norveškem. Spoznali bodo teoretični pristop k preučevanju razlik med zgodovinskimi dejstvi in spomini, nato se bodo lotili procesa raziskovanja zgodovinskega spomina na tedanje obdobje.

Ena od najpomembnejših dejavnosti je celodnevna ekskurzija v zadnjem tednu marca, ko bodo učenci obiskali bližnje vojne spomenike in ustanove, posvečene obravnavanemu obdobju.

Izhodišče bo razstava v ustanovi Stiftelsen Arkivet, kjer je na ogled rekonstrukcija zapornih celic in soban za mučenje iz obdobja od leta 1942 do 1945, tedanji dogodki pa so prikazani s pomočjo različnih instalacij. Nato bodo učenci obiskali naslednja prizorišča:

  • Vojni spomeniki v ustanovi Stiftelsen Arkivet in zunaj nje:
    • Spominske ploščice z 2.500 imeni prebivalcev regije, ki so bili zaprti v času 2. svetovne vojne.
    • Spomenik 162 ujetnikom iz regije, ki so umrli v koncentracijskih taboriščih po Evropi.
    • Kip norveškega vojnega častnika in upornika po imenu Arne Laudal, ki so ga nacisti ubili leta 1944.
  • Utrdba Møvig: Obalna obrambna baterija, ki so jo zgradili med 2. svetovno vojno. Poleg ruševin utrdbe si bodo učenci ogledali tudi tamkajšnji muzej.
  • ‘Hestmanden’: Ladja flote Nortraship iz 2. svetovne vojne, ki je dandanes muzejska.
  • Jegersberg: Kraj, kjer so bili ubiti sovjetski vojni ujetniki. Danes njim v spomin stojijo ruski pravoslavni križi.
Alt. text

Memorial of the 162 local prisoners killed in concentration camps in Europe

Nekaj dni po celodnevni ekskurziji bosta šolo Havlimyra obiskali dve priči dogodkov, učenci pa ju bodo intervjuvali.

Pomembna dejavnost je seveda analiza, v kateri bodo učenci primerjali zgodovinske podatke s kolektivnim in subjektivnim spominom na isto obdobje. Pomembne vidike analize bodo konec aprila predstavili v obliki digitalne zgodbe.

Alt. text

The torture chamber of 1942-45 with installations, both human sized dolls and digital installation

Zadnja dejavnost učencev je izmenjava izkušenj z drugimi učenci in dijaki, ki sodelujejo pri projektu SEM@S v različnih državah, najverjetneje na konferenci prek Skypea. Cilj te dejavnosti je deliti in primerjati evropske spomine.

Kliknite sem za prikaz dela študentov: Digitalne zgodbe 1 / Digitalne zgodbe 2 / Digitalne zgodbe 3 / Digitalne zgodbe 4 / Digitalne zgodbe 5 / Digitalne zgodbe 6 / Digitalne zgodbe 7

Comments are closed.